2015
 


Kékfestés

 

 
 
   
 
 
 
 
   
 
 

Nagyításhoz kattintson a képekre.


Jöjjön és csodálja meg eredeti kékfestő kollekcióinkat. A szentendrei Bárczy Ház alsó szintjén található üzletünkben széles választékban kapható ennek a hagyományos magyar népviseletnek megannyi féle darabja.

Történet és technológia

A magyar kékfestés történetének kezdete négy évszázaddal ezelőttre tehető, amikor a Szepesség régiójában vált először közkedveltté a ruházat és a belső díszítés terén. A 19. század folyamán egyre inkább tért hódított és a magyar tradícionális viselet és dekorálás része lett.

A magyar kékfestő műhelyekben a hagyományos módszereket alkalmazták, mígnem körülbelül 60 évvel ezelőtt bevezették azt az újítást, hogy a természetes indigóhoz indatrént adtak, aminek hatására az anyagoknak élénkebb kék színt sikerült adni.

Hogyan különböztethetjük meg az igazi kékfestőt?

A fából készült nyomóformák használata következtében a nyomóformák egymás mellé illesztését kis fehér pöttyök jelölik, ezeket könnyen megtalálhatjuk a kékfestő anyagokon.
Ezen kívül az első pillanatban szemet szúr egy "kékfestőnek" titulált anyagnál, ha a mintázatlan oldala fehér. Az ilyen anyagnak nincs köze a tradícionális kékfestéshez.Hagyományos fa nyomóforma
Utazási iroda Autóbusz bérlés Bárczy Étterem Ajándéküzlet Kékfestés Sport Egyesület   Virtuális áruház Kiadó és impresszárió
VOYAGE GROUP
H-2001 Szentendre, Pf: 252. 
Tel: +36-26-303 708 Fax: +36-26-303 708
Copyrightˆ 2008- Voyage Group. Minden jog fenntartva. A logó és a név a Voyage Group tulajdonában levő védjegyek, ezért ezek, illetve az oldalakon megjelentetett fotók és szövegek a Voyage Group hozzájárulása nélkül másik fél által nem használhatók fel.